skip to Main Content

Shopping Mall "La Piazza", Eindhoven, The Netherlands

The existing seventies shopping centre has been redeveloped and enlarged to be updated to the demands of our times and those of the future. The project is situated in the post-war city centre of Eindhoven, next to the monumental Bijenkorf building by Gio Ponti.

In the project the public passage that connects the north part and the south part of Eindhoven is articulated by a glass roof that extends over the square in front of the building. The four floors of shopping space are connected by an elliptical void that brings the natural light into the building.

This void makes the complete building understandable in one single view. The facade will be glazed with a translucent green glass, behind which a continuously moving pattern of  light can be seen.

The new Piazza  and the Ponti building together will form one urban element that brings a new scale to the city centre.

1999-2004 International Competition: winning Project
Area: 31.000 m2
Client: Wiliam Properties, Rotterdam
Costs: 27.226.000

NAME
SHOPPING MALL-LA PIAZZA

SITE
Eindhoven, The Netherlands

DATE
1999-2004

CLIENT
William Properties, Rotterdam

ARCHITECTS
Massimiliano and Doriana Fuksas

PROJECT LEADER
Stephan Verkuijlen
Gijs Pyckevet
Tom Broekaert

CONSULTANTS
Sculpture columns: Massimo Mazzone (com.plot.S.Y.S.)

AREA
31,000 sq.m

Back To Top